Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Bureau voor social placemaking

Operatie Periscoop

Levenspartners Margreet van der Vlies en Yehudi van de Pol runnen samen Operatie Periscoop, een bureau voor social placemaking. Met groei in het vooruitzicht was er behoefte aan iemand van buiten om mee te sparren; het werd coach Marion Beltman, die kunstenaars en organisatie begeleidt en adviseert. Coach en gecoachte vertellen over het traject.

Een initiatief van Operatie Periscoop

 

Margreet van der Vlies runt samen met haar man Yehudi van de Pol Operatie Periscoop: “We doen zoveel verschillende dingen. Er was behoefte om eens met iemand te praten over hoe we onze werkzaamheden kunnen groeperen, verkoopbaar maken en duidelijk communiceren. Via Cultuur+Ondernemen kwamen we bij Marion terecht.”

Operatie Periscoop specialiseert zich in social placemaking. Margreet legt uit wat dat inhoudt: “We onderzoeken hoe gebruikers de openbare ruimte ervaren en hoe we die aantrekkelijker voor ze kunnen inrichten.” 

Een voorbeeld: “We zijn door de gemeente Amsterdam ingehuurd nadat jongerencentra in Bos en Lommer waren gesloten wegens overlast. Er heerste toen een naar klimaat in die wijk. Wij zijn in contact gekomen met de jongeren, en hebben in samenspraak met hen een nieuw, mobiel tienercentrum ontworpen en gebouwd, omdat ze een plek misten om samen te komen.”

Margreet is zelf afgestudeerd architect, Yehudi sociaal geograaf. Ze zijn per toeval gaan samenwerken. “Eerst deed ik dit werk met een andere partner. Toen die voor een project last minute was uitgevallen, heb ik Yehudi gevraagd. Dat werkte eigenlijk heel goed, en zo zijn we verdergegaan.”

Operatie Periscoop bestaat nu drie jaar als bedrijf, en bestond tot voor kort uit Margreet en Yehudi. Toen er eerst een stagiair, en snel daarna een personeelslid bij kwam, besefte Margreet dat hun werkwijze moest veranderen. “Ik wist: als we willen groeien, kunnen we niet op dezelfde manier doorgaan als we nu bezig zijn. We moesten de zeilen bijstellen.” Daar kwam Marion Beltman in beeld.

Marion is coach en begeleidt zowel individuele kunstenaars als culturele instellingen. Ook is ze gespecialiseerd in mensen die in én buiten een bedrijf partners zijn. “Mensen in de creatieve wereld denken vaak maar één stap vooruit. Dat is onhandig, dan blijf je zwalken. Je kunt beter een punt aan de horizon stellen, dan weet je waar je naartoe werkt.”

“Dat heb ik ook  gedaan met Margreet en Yehudi. Waar staan jullie voor? Wat willen jullie bereiken? Dat hebben ze met mijn hulp duidelijk geformuleerd. Daarnaast heb ik ze geholpen ordening aan te  brengen in hun werkzaamheden. Met het doel in gedachten, wat heeft er veel en wat weinig prioriteit?”

“Ze wilden ook werken aan hun marketing, om uiteindelijk meer mensen aan te trekken en hun bedrijf uit te breiden. Dan ben ik er om opdrachten mee te geven, te stimuleren, inspireren, en vergelijkend materiaal aan te reiken. Zo heb ik ze aangespoord om eens in de zoveel tijd een nieuwsbrief te versturen.” 

Margreet: “Door de hulp van Marion zijn we nu in staat op een zakelijkere manier te werken. Vaak zijn we creatief en sociaal bezig, en vergeten we dat aspect een beetje. Nu is het beter in balans, en vind ik het bijvoorbeeld ook makkelijker om op een professionele manier met het nieuwe personeel om te gaan.”

“Met de coach hebben we een plan opgesteld, dat realistisch is en tegelijk buiten onze comfort zone.” Marions hulp zat soms ook in kleine dingen: “Zo hebben we op onze website de teksten aangepast door alle ‘maar’ te vervangen door ‘en’. Dat was een tip van Marion, want zo haal je het negatieve eruit.”

Margreet vindt dat elke ondernemer eens in de zoveel tijd met een coach moet praten. “Er zijn altijd wel vragen waar je mee zit, die kun je aanscherpen, bijstellen en soms beantwoorden. Dat werkt enorm verhelderend.” Wat de coaching het duo heeft opgeleverd? Margreet: “Vlak nadat de sessies achter de rug waren, hebben we een grote opdracht binnengehaald. Daar waren we tijdens het traject natuurlijk al mee bezig, maar de coaching heeft daarbij zeker geholpen.”

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht