Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Advies bij financiering

Actrice Saïda Fakher ging voor een opleiding naar Hollywood

Als jonge Nederlandse actrice kreeg Saïda Fakher een unieke kans: studeren aan de American Academy of Dramatic Arts in Hollywood. Ze werd geselecteerd uit honderdduizenden talenten vanuit de hele wereld, maar moest wel even bijna honderdduizend dollar bij elkaar zien te krijgen. Voor hulp rondom de financiering stapte ze naar Cultuur+Ondernemen.

Ik wist: ik moet gewoon gaan, ik moet deze kans grijpen. Zelf had ik al tientallen fondsen aangeschreven, maar het lukte maar niet. Daar werd ik best ongelukkig van. Na wat zoeken online vond ik Cultuur+Ondernemen en zag ik mogelijkheden. Samen met adviseur Alexander Ramselaar ben ik om de tafel gaan zitten.”

“Zelf wist ik wel: ik kan misschien hier een beetje geld vandaan halen, en daar nog wat. Alexander heeft me geholpen al die gedachten en opties op papier te zetten en van elk de kans van slagen in te schatten. Als kunstenaar benader je dingen vaak intuïtief of vanuit je emoties. Met hulp van een adviseur kreeg ik meer strategisch inzicht en kon ik dingen veel zakelijker benaderen.”

“Uiteindelijk heb ik het geld niet via fondsen, maar privé bij elkaar gekregen. Dat maakt het advies van Alexander echter niet minder waardevol. Ik ben enorm dankbaar dat Cultuur+Ondernemen open stond voor een gesprek, en ook niet onbelangrijk: ik heb mijn netwerk kunnen uitbreiden.”

Saïda Fakher - fotograaf Tinks Lovelace

“Op dit moment reis ik heen en weer tussen Amsterdam en Los Angeles. Het  is zo’n andere wereld daar, het gaat echt om mensen kennen en ergens binnenkomen. Lukt dat eenmaal, dan behandelen ze je al snel als goeie vrienden. O, ken je die en die? We hebben volgende week een feestje, kom maar langs. Ik werk nu als actrice en executive producer. Waaraan? Daar kan ik op dit moment nog niet veel over kwijt. Daarnaast schrijf en regisseer ik ook projecten die ik zelf of samen met andere kunstenaars initieer.”

“Andere talenten zou ik adviseren open te staan voor alle informatie. Neem alles tot je wat mensen met kennis te zeggen hebben, en haal er vervolgens uit wat voor jou werkt. Zo kun je het beste werken aan die visie die je in je hoofd hebt. Ik ben ervan overtuigd dat alle kunstenaars naar hun hart zouden moeten luisteren om hun eigen visie te volgen.”

Weten in welke producties Saïda al gespeeld heeft? >

Foto credits: Pim Hendriksen (foto bovenaan) en Tinks Lovelace (foto midden). 

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht