Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Leidse Schouwburg volgde een training bij De Baak

Janine van Sluis, manager bedrijfsvoering bij de Leidse Schouwburg-Stadgehoorzaal, wilde al jarenlang een training volgen bij opleidingsinstituut De Baak. Via de kortingsregeling van Cultuur+Ondernemen kreeg ze de kans. "Het was een interessante ervaring, die ik iedereen zou aanraden."

De Leidse Schouwburg-Stadgehoorzaal doet mee met de regeling van Cultuur+Ondernemen: komt er een trainingsplek vrij bij De Baak, dan kunnen werknemers uit de cultuursector deelnemen tegen een sterk gereduceerd tarief. Janine van Sluis, manager bedrijfsvoering, kon zo de training 'authentiek profileren en netwerken' volgen bij het prestigieuze instituut.

Persoonlijke ontwikkeling
"Ik had van anderen gehoord dat De Baak heel bijzonder is en heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Het was al jaren iets wat ik wilde doen. Toen ik op een donderdagavond een aanbod kreeg voor een training, heb ik op vrijdagochtend ingestemd. En op maandag mocht ik meteen beginnen."

De sessies waren anders dan alles wat Van Sluis aan cursussen had meegemaakt: "Het is niet: hier heb je een boek met strategieën. We gingen in op onze authentieke kern. Wat heeft mij gevormd tot wie ik nu ben? Hoe kom ik over op anderen? Ja, dat is best heftig. En soms eng. Maar ook heel leerzaam. Kortom: een rete-interessante ervaring, die ik iedereen zou aanraden."

Ze volgde de training samen met vijf andere deelnemers. "Het was heel fijn dat het zo’n kleine groep was. Er ontstond meteen een hele open vertrouwensband, zoiets had ik nog nooit gezien. De mensen waren allemaal heel verschillend, maar dat maakte eigenlijk niet uit. Of je nou uit de bankensector komt of ambtenaar voor de provincie bent, je kampt met dezelfde problemen." Het contact tussen de groep cursisten is na de laatste sessie niet verwaterd: "Binnenkort komen we weer bij elkaar. Het zou zonde zijn om wat we hebben opgebouwd, zomaar los te laten."

Zelfkennis
Wat Van Sluis heeft meegenomen uit de training? "Ik realiseer me nog meer dat niet alleen ik, maar iedereen zijn mankementen heeft. En dat de beste aanpak is om te accepteren wie je bent en wat je wel en niet kunt." Die zelfkennis helpt haar ook in haar werk als manager: "Ik sta steviger in gesprekken en herken makkelijker mijn eigen reacties op situaties."

Het klinkt wellicht allemaal wat zweverig, maar wat je leert op De Baak is wel degelijk toepasbaar in het professionele leven, verzekert de manager. "Al lijkt het soms op groepstherapie, ze maken heel goed de verbinding met de professionele wereld. En dat is niet alles: door met zo’n training tijd en aandacht aan jezelf te besteden, gaat het niet alleen op je werk, maar ook in je privéleven beter. In die boeken van andere cursussen kijk ik nooit meer; aan De Baak heb ik veel meer gehad." 

De Baak
De trainingen van De Baak zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Dankzij de samenwerking die Cultuur+Ondernemen heeft met het opleidingsinstituut krijgen mensen die werkzaam zijn in de cultuursector de kans om trainingen te volgen tegen een sterk gereduceerd tarief.

Ook geïnteresseerd in een opleiding via De Baak? Neem dan contact op met Ben.  

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht