Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Fotograaf Sara Donkers vertelt over haar adviestraject

“Dit traject heeft z’n investering al ruim terugverdiend.”

Sara Donkers worstelde als fotograaf met haar focus, en wilde haar zakelijke kant verder ontwikkelen. Ze begon er een adviestraject voor bij Cultuur+Ondernemen. Dat is zo goed bevallen, dat ze er nu vervolg aan geeft. “Dit traject heeft z’n investering al ruim terugverdiend.”

Over haar vraag
Sara: “Ik worstelde in mijn werk als fotograaf. Vond zoveel dingen leuk en interessant, had twee websites en allerlei bijbaantjes dat er te veel dingen tegelijk in mijn hoofd speelden. Ook was ik bezig te kijken hoe ik mijn ervaring als psycholoog kon combineren met fotografie. Mijn focus lag overal en nergens op. Daarnaast ben ik vrij slecht georganiseerd, en niet zo zakelijk ingesteld. Aan die twee dingen wilde ik dus werken: de focus en mijn zakelijke kant.”


Foto: Sara Donker "Roxy"

Over het traject
“Ik heb nu vier gesprekken met advieur Krista Heijster gehad. Steeds kwamen daar concrete taken uit voort, waar ik dan aan verder kon werken tot de volgende afspraak. Dat vind ik fijn, zo’n stok achter de deur. Zo hebben we bijvoorbeeld een keer mijn netwerk onder de loep genomen, echt samen op een groot stuk papier uitgetekend. Ik kwam erachter dat ik veel meer zakelijke mogelijkheden kon aanboren, ook als ik goed naar verschillende sectoren, zoals tijdschriften en galeries, zou kijken. Aan het einde hebben we een lijstje gemaakt van mensen met wie ik contact kon leggen. Dat was realistisch en maakte het heel concreet.”

Over de uitkomst
“We hebben besloten dat mijn focus portretfotografie is. Ik ben ook echt een vrouwenfotograaf. Dat zie je eigenlijk al terug in mijn portfolio van de Foto Academie, maar ik was die focus even uit het oog verloren. Nu ik hem terug heb, merk ik dat ik vanzelf ook de opdrachten naar me toe krijg die bij me passen. Ander soort werk zou ik misschien nog wel doen als het op me afkwam, maar ik zoek het niet meer actief op.” “Ik merk ook dat ik zakelijker ben geworden. Zo stimuleert Krista me een hogere prijs te vragen. Als een opdrachtgever me benadert, stem ik minder snel in. Nu vraag ik eerst aanvullende informatie, zodat ik er langer en beter over kan nadenken. Wat zit er voor mij in? Wil ik dit wel? Ik ben selectiever geworden. Door dit traject verdien ik meer. Ik heb het gevoel dat ik er meer geld heb uitgehaald dan ik erin heb gestopt.”


Foto: Sara Donker "Lieke"

Over haar adviseur 
“Krista is als adviseur heel prettig. Ze is betrokken, houdt rekening met je persoonlijke situatie, en geeft tegelijk veel praktische tips en handvatten. Ze stemt de gesprekken echt af op waar jij op dat moment mee bezig bent. Er was een periode dat het qua werk wat minder ging door persoonlijke omstandigheden.,Toen hebben we bijvoorbeeld besloten dat ik de taken voor onze gesprekken klein moest houden. Als ze op dat moment te hoog had ingezet, had dat me misschien afgeschrikt en sowieso alleen maar meer stress gegeven.”

Over het vervolg
“Waarschijnlijk zijn er veel meer creatieven die zichzelf niet altijd even goed organiseren, of niet zakelijk genoeg zijn ingesteld. Aan hen zou ik een adviestraject echt aanraden. Het is mij zo goed bevallen, dat we er een vervolg aan gaan geven. Ik wil mijn focus blijven aanscherpen, en heb het idee dat er op zakelijk vlak nog genoeg fijne kneepjes van het vak te leren zijn.” 

Meer weten over het werk van Donkers? kijk dan eens op bloozgallery.nl of op www.saradonkers.com.

Foto: Sara Donker "Jadey"

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht