Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Hilmer Thijs van Studio Hands volgde een adviestraject bij Ernst Houdkamp

Van jongensdroom naar studiobaas

Hilmer Thijs van Studio Hands bedacht na het vertrek van zijn zakenpartner dat het tijd was om het business model te herformuleren en schakelde zijn hulplijnen in. Via via kwam hij bij Cultuur+Ondernemen terecht en volgde een Adviestraject bij adviseur Ernst Houdkamp. Beiden vertellen ze over dit intensieve traject en wat hen beiden dit gebracht heeft.

Studio Handsis een creatief buro waarbij zowel letterlijk als figuurlijk de handen uit de mouwen worden gestoken. De studio werd dik 5 jaar geleden gestart door Hilmer Thijs en Sjoerd Verbeek. Voor beide mannen een jongensdroom; met de aspiratie om een succesvol creatief duo / merk te worden ala Lernert & Sander of Sagmeister & Walsh.

Bij het runnen van een zaak komen stiekem toch meer en andere zaken kijken dan vantevoren verwacht. Sjoerd besloot na bijna 5 prachtige jaren Studio Hands te verlaten om zich meer te concentreren op zijn zelfstandige praktijk als illustrator/beeldmaker. In de tussentijd was Studio Hands versterkt door een office/projectmanager en nog een creatief ontwerper. Dat betekende dat de uitgangspunten van het buro en de dynamiek binnen de studio wezenlijk veranderd waren. Wat nu?

Tijd voor het herformuleren van het business model was de gedachte. Via zijn hulplijnen Marcel de Groen en Marlies Leupen werd Hilmer op Cultuur+Ondernemen geattendeerd. Na een Oriëntatiegesprek met Renate Timmer werd een Adviestraject met zakelijk adviseur Ernst Houdkamp voorgesteld. “Zijn manier van werken door middel van uitzoomen en bonkige en abstracte manier van communiceren gaf een goed gevoel. Er was meteen een goede chemie.” aldus Hilmer.

Ernst Houdkamp is een specialist in business modellen. Hij stelt vragen die bijna niemand stelt, met als doel om verandering een zetje te geven. Neemt nooit genoegen met makkelijke antwoorden en blinkt daarom uit in de rol van sparringpartner. Hij kijkt van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Door een wisselend perspectief te gebruiken (van heel romantisch tot heel dienstgericht) laat hij je opnieuw naar je eigen toekomst kijken. Oftewel: meer mogelijkheden zien door anders naar jezelf en je bedrijf te kijken.

“Het heeft mij enorm geholpen dat Ernst soms tot vervelends toe bleef doorvragen”, zegt Hilmer met een dikke knipoog over het sportief sparren. “Iedere keer weer was daar een muurtje waar ik overheen of doorheen moest. Dat maakte wel dat ik dan weer een niveau dieper kon komen.”

Ernst: “De vraag met betrekking tot visie en missie was nog niet heel scherp geformuleerd. En in een heel klein tijdsbestek zijn er grote stappen gemaakt. Ik hoefde maar een paar zaadjes aan te reiken, waarop Hilmer die zelf heeft geplant en geoogst. Met behulp van visuele hulpmiddelen verschaf ik geen kennis, maar inzichten. Het begint met een passie. Die passie is leidend. Door deze te linken aan zaken als expertise en kwaliteiten, kan je het gaan structuren en daar zit veel winst in. Je kan de missie gaan formuleren, vervolgens komt de visie aan bod en als laatste de ambitie. En ook in die volgorde en niet andersom!”

Hilmer: “Tijdens dit traject zijn verschillende technieken aan bod gekomen, zoals Business Model Canvas en Golden Circle van Simon Sinek. Die hebben we niet alleen toegepast op de organisatie maar ook op mij. Voor mij voelde het namelijk eerst alsof ik van een duo naar een eenmanszaak was gegaan. Ik heb geleerd om me niet te vereenzelvigen met de studio. Het is een project! Hilmer Thijs is niet Studio Hands.”

Ernst: “De vraag waarmee Hilmer was binnengekomen over herformulering van het business model was veranderd in een positioneringsvraag: hoe wil ik nu als baas/gezicht van Studio Hands de studio positioneren én hoe wil ik mezelf positioneren?”

Hilmer: “Dit traject heeft geresulteerd in een veel gezonder perspectief. Het heeft mijn ogen geopend: waar staan we nu? En wat is mijn rol? Waar willen we naartoe? De focus voor Studio Hands is en blijft: De wereld een beetje mooier, beter en leuker maken. Dat geldt niet alleen voor het werk dat de studio aflevert maar is ook een criterium voor de opdrachtgevers.”

“Één van de langste designers ter wereld” 

Ernst: “Het meest verrassende aan dit traject was de dualiteit in de positie van Hilmer: de functie en bijbehorende taken die een directeur van een onderneming heeft versus de rol van inspirator die een leidinggevende heeft.”

Hilmer: “Ik vond het bijzonder dat iemand die jou niet kent met een aantal vragen heel snel heel diep kan gaan. En wat ook nog eens verregaande gevolgen heeft voor de grote lijnen van mijn leven.” Daar hield het dan ook niet op. Want toen Hilmer wist hoe hij het verder zou oppakken, was de vraag hoe laat ik dit mijn klanten weten? Één van de kenmerken van Studio Hands is het huiskamergevoel, en dat heeft hij doorgetrokken naar een event met een aantal nauw betrokken zakelijke relaties. Waarbij je niet alleen moet denken aan de freelancers en de opdrachtgevers, maar ook de bedrijven in de buurt (Arnhem). Het 5-jarig bestaan van Studio Hands werd gevierd met de toepasselijke naam High Five, waarbij Ernst Houdkamp één van de sprekers was.

Ernst aan Hilmer: “Wij brengen samen mensen bij elkaar, dat kan serieus genomen worden. Wij delen het gevoel van halen en brengen.” 

Hilmer aan Ernst: “Stay sharp. Behoud die balans tussen creativiteit en zakelijkheid, wat zich uit in een bevlogen en tegelijkertijd geaarde en gefocuste aanpak!” 

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht