Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Interview: Mirjam Barendregt, directeur Grachtenfestival, over Executive Meetings

"Hier kan je uit je eigen waarheid stappen."

Twee keer per jaar organiseert Cultuur+Ondernemen in samenwerking met de Academie voor Cultuurmanagement een reeks Executive Meetings op Nyenrode. Mirjam Barendregt, directeur van het Grachtenfestival, was eerst spreker op een meeting, en keerde daarna terug als deelnemer. "Hier kan je uit je eigen waarheid stappen." 

Ruim twee jaar is Mirjam Barendregt directeur van het Grachtenfestival, dat ieder jaar voor tien dagen de hoofdstad verandert in één groot podium voor klassieke muziek. In januari was ze spreker op de eerste sessie van de afgelopen reeks Executive Meetings. Samen met branding-pionier Marc van Eck sprak ze over ‘positie kiezen en richting geven’ binnen leiderschap in de culturele sector.

Mirjam Barendregt

Barendregt: "Het is altijd leuk om je eigen verhaal te mogen vertellen, over wat je probeert neer te zetten en hoe je dat wilt bereiken. Marc gaf in onze sessie aan dat hij het Grachtenfestival een succesvol voorbeeld van branding vond, dat is ook fijn om te horen." Voor de directeur was de meeting zeker geen eenrichtingsverkeer: "Na mijn verhaal kwamen er veel vragen, het was een heel prettige setting. Ook was ik positief verrast dat iedereen in de zaal het festival kende. Weer een bevestiging dat we het goed doen."

Een paar maanden later was Barendregt terug op Nyenrode, ditmaal als deelnemer. De sessie ‘innoveren en de gewenste cultuur creëren’ is haar het meest bijgebleven. "Giel Pastoor, directeur van het Parktheater in Eindhoven, vertelde zulke interessante dingen. Hij komt vanuit het theater en pakt het zo anders aan. Ze controleren in het Parktheater bijvoorbeeld geen kaartjes meer, omdat ze geloven in vertrouwen en het positief inzetten van je personeel, meer dan op een controlerende manier. Zijn verhaal was zo authentiek, heel bijzonder."

Als spreker én als deelnemer waren de meetings voor Barendregt een goede plek om te sparren met gelijkgestemden. "Binnen een organisatie zit je op je eigen plekje, waar je soms weinig nieuws krijgt te horen. Bij de meetings moest ik uit mijn eigen waarheid stappen, kreeg ik inzichten vanuit heel andere hoeken. Die kon ik misschien niet één-op-één overnemen voor mijn eigen organisatie, maar het was wel zeer inspirerend."

Op 12 oktober 2016 start een nieuwe reeks Executive Meetings op Nyenrode Business Universiteit. Lees verder voor meer informatie en/of aanmelden.

Headerfoto © Aaron Butler 

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht