Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Kunstenaar Jeroen Stok volgde een adviestraject

"Het was confronterend en constructief"

Kunstenaar Jeroen Stok is al vele jaren actief als ontwerper van RVS-beelden en grafmonumenten. De laatste jaren merkte hij een stagnering in zijn inkomen. Om te zoeken naar een oplossing, ging hij een adviestraject aan via Cultuur+Ondernemen. "Dat was confronterend en constructief; de adviseur gaf me concrete handvatten om mee aan de slag te gaan."

Jeroen Stok is kunstenaar en specialiseert zich in RVS-beelden en grafmonumenten. De laatste jaren ervoer hij beperkingen in zijn beroepspraktijk: "Het liep niet echt lekker." Zijn inkomsten stagneerden, en Stok zocht een manier om die weer te laten groeien. Hulp hierbij van een adviseur was een belangrijke eerste stap.

Jeroen Stok

Extra wensen

Samen met coach Joeri de Vos is Stok aan de slag gegaan met zijn hoofdvraag: hoe vergroot ik mijn inkomen? De gesprekken waren ‘constructief en confronterend’ volgens de kunstenaar. "Zo’n adviseur haalt vrij snel dingen naar voren, weet precies jouw pijnpunten te benoemen." Wat die waren voor Stok? "Ik kan moeilijk grenzen stellen, baken mijn diensten te weinig af. Als een klant extra wensen had voor een grafmonument, deed ik die aanpassingen meestal zonder er meer geld voor te vragen."

"Als kunstenaar verlies je je makkelijk in de dagelijkse gang van zaken, en veel kunstenaars zijn toch al niet zo bedreven in het zakelijke aspect", legt Stok uit. "Het is prettig dat er dan in de vorm van een adviseur iemand over je schouder meekijkt en je bij de les houdt." Het adviestraject mocht dan wel gaan over concrete oplossingen, in de gesprekken kwam veel meer naar boven: "Je komt patronen, drempels en angsten in jezelf tegen. Dat werkt verhelderend."

Spelregels

De uitkomst van het traject? "Meer rust en duidelijkheid. Ik bepaal nu de spelregels. Voorheen durfde ik dat niet zo goed, maar nu hebben we geformaliseerd hoe ik dat kan doen. Bijvoorbeeld door vanaf het begin duidelijk te zijn over eventuele extra kosten."

Sterker nog: vlak na een adviesgesprek kon Stok het geleerde al toepassen. "Toen ik een gesprek uit ging, belde er een klant die een verandering wilde. Ik zei dat dat kon, maar wel meer zou kosten. Dat vond die klant prima. En zo had ik de kosten van het adviestraject er meteen al uit, haha."

Ook geïnteresseerd in een adviestraject? Lees er meer over of neem contact op met Femke.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht