Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Maaike Roozenburg nam deel aan netwerkbijeenkomst over eenzaamheid

‘Eye-opener om mensen vanuit zorg en kunst met elkaar in gesprek te zien’

“Als creatieven zich bezighouden met sociaal-maatschappelijke thema’s, kan dat veel opleveren”, vertelt Maaike Roozenburg. Zij was in december 2014 één van de sprekers op een netwerkbijeenkomst over eenzaamheid, georganiseerd door Cultuur+Ondernemen. 

Op deze Creativity+Business bijeenkomsten spreken kunstenaars, opdrachtgevers en theoretici over een thema. Roozenburg: “Het was voor mij heel interessant mensen te ontmoeten die zich vanuit een ander perspectief met de problematiek bezighouden.”

Verschillende perspectieven

Roozenburg heeft al jaren een fascinatie voor het thema eenzaamheid. In samenwerking met andere partijen, zoals zorgverleners, woningbouwvereniging en de overheid, werkt ze aan verschillende projecten rondom het onderwerp. “Ik geloof heel erg in samenwerken. Eenzaamheid is zo complex, het heeft zoveel facetten. Er zijn heel veel manieren om iets met de thematiek te doen.”

© Julia Blaukopf

De netwerkbijeenkomst was een interessante manier om die verschillende perspectieven bij elkaar te brengen. “Het was heel levendig”, herinnert Roozenburg. “Ik kreeg veel terug vanuit de zaal, er kwamen veel vragen en ideeën. Het was een heel divers publiek. Dat laat goed zien dat er veel manieren zijn om een bijdrage te leveren aan de discussie rondom deze thematiek. Ik geloof absoluut dat het van meerwaarde kan zijn als creatieven zich ook bezighouden met problemen die traditioneel niet tot hun terrein behoren.”

Andere kijk

Cretien van Campen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) was ook op de bijeenkomst, om de onderzoekskant te belichten. Hij is deskundige op het gebied van gezondheid en welbevinden in Nederland. “Het thema eenzaamheid wordt meestal geclaimd door de gezondheidszorg. Vanuit de zorg wordt het gezien als een probleem. Kunstenaars hebben daar een heel andere kijk op, zij zijn veel meer bezig met de beeldvorming rondom eenzaamheid.”

Het was voor hem een eye-opener om mensen met verschillende perspectieven, vanuit de zorg en de kunst, met elkaar in gesprek te zien. “Ze vullen elkaar aan en kunnen van elkaar leren. Zo’n bijeenkomst rondom een duidelijk thema is ideaal om te sparren en ideeën uit te wisselen.”

Roozenburg ziet dat ook: “Iedereen heeft vanuit zijn werkveld vaste manieren om met dingen om te gaan en problemen op te lossen. Als ontwerper heb ik daar vaak weer een andere kijk op. Als je die verschillende ideeën bij elkaar brengt, ontstaat er wrijving. Uiteindelijk vult het elkaar aan en kan het iets moois opleveren. Zo probeer ik altijd mensen samen te brengen en iets te maken wat leeft in de samenleving.”

Van Campen: “Kunst en zorg, dat zijn twee totaal verschillende talen. De zorg gaat over de behandeling van lichaam en geest, kunst gaat veel meer over beeldvorming en de omgeving. Kunst kan een aanvullende taak hebben, het kan ons nieuwe inzichten geven. Kunstenaars kunnen in een maatschappelijke context zeker een meerwaarde hebben.”

Ook geïnteresseerd in de mogelijkheden die we je kunnen bieden? Neem dan contact op met Erika.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht