Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Maarten Bakker volgde het Young Executives Program

‘Ik zag mijn creativiteit soms als zwakte in mijn leiderschap, maar het kan juist veel toevoegen’

“Het was een bijzondere opleiding, zo persoonlijk dat je met iedereen een band krijgt”, vertelt Maarten Bakker. Elf jaar geleden studeerde hij af aan de Toneelacademie Maastricht. Vier jaar geleden begon hij Studio de Bakkerij, een stichting met zijn eigen theatergezelschap. 

“Ik had wel kortere cursussen gevolgd, maar was toe aan meer verdieping. Het organiseren van een theaterteam vraagt andere vaardigheden dan het regisseren van een gezelschap.”

Verdieping

Via Cultuur+Ondernemen kon hij deelnemen tegen accomodatiekosten bij de Baak. Nu, meer dan een jaar later, heeft hij nog steeds contact met zijn medestudenten. “We hebben bijvoorbeeld een groepsapp waarin we elkaar af en toe een wake-up call geven.”

© Roelof Jan Mulder

In ongeveer een half jaar volgde Bakker vijf modules van elk vier dagen. “Het was heel divers. We hebben in een hutje op de hei gezeten, zijn in stilteretraite gegaan, met zijn allen naar Vilnius gereisd.” Bij de opleiding ging het om bewustwording van de patronen die je hebt en hoe je die kan veranderen of verstevigen. Daarbij wordt er heel goed gekeken naar jou als persoon en naar je eigen organisatie.

Het was heel persoonlijk. “In de eerste module ging het bijvoorbeeld over onze kindertijd en de patronen die we toen hebben ontwikkeld. Als eerste opdracht moesten we buiten spelen en tijdens het voetballen kwamen er direct dingen van vroeger bovendrijven. De trainers pikten dat feilloos op en gingen daarop in.” Lachend: “Ja, daar zijn aardig wat traantjes gelaten.”

Diversiteit

Bakker was de enige deelnemer uit de cultuursector. “Er was iemand van een havenbedrijf, iemand van een multinational, wat mensen uit de financiële sector. Daar heb ik veel van geleerd. Maar juist door mijn creativiteit en omdenken heb ik ook veel kunnen inbrengen in deze groep.” Het was voor Bakker grappig te merken dat iedereen met dezelfde problemen kampte. “De man van het havenbedrijf zei: ‘Jullie discussiëren in je stichting over honderd euro, wij over twee miljoen. Maar het gaat niet om de hoeveelheid geld, maar hoe je met de discussie daarover omgaat.”

Regelmatig past hij nog dingen toe die hij in de opleiding leerde. “Ik neem veel meer rust bij het overleggen. We beginnen bijvoorbeeld met een minuut stilte voor elk overleg. Daarna een vragenrondje hoe het met iedereen gaat. Als je meer ruimte geeft aan het persoonlijke, is iedereen daarna veel meer gefocust en gaat het zakelijke deel ook beter.”

“Het is heel waardevol dat ik vanuit de cultuursector voor een relatief laag bedrag heb kunnen deelnemen”, vindt Bakker. “De opleiding is voor mijn werk heel nuttig, maar ik heb er op persoonlijk vlak ook veel aan gehad. Ik zag mijn creativiteit soms als zwakte in mijn leiderschap, maar het kan juist veel toevoegen.” 

Ook geïnteresseerd in een opleiding via de Baak? Neem dan contact op met Ben.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht