Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Mayumi Nakazaki volgde een mentoringtraject

"Ik bleef vaak in mijn comfortzone, John heeft dat opengebroken"

Beeldend kunstenaar Mayumi Nakazaki wilde haar vaste denkpatronen doorbreken en volgde daarom een mentoringtraject bij documentairemaker John Appel

“Het is essentieel om als kunstenaar nieuwe perspectieven te ontdekken”, aldus Mayumi Nakazaki. Zij heeft net een mentoringtraject afgerond met haar mentor John Appel. Voor hem zijn de gesprekken ook relevant: “Door me te concentreren op iemand anders, word ik gedwongen goed na te denken.”

Heel gericht

Appel is als ervaren filmmaker al zo’n vijf jaar mentor via het programma van Cultuur+Ondernemen. “Meestal ben ik heel concreet bezig en help ik beginnende filmmakers met bijvoorbeeld het ontwikkelen van een script of het monteren van hun film.” Hij vindt dat de setting van één-op-één geplande ontmoetingen goed werkt. “Dit is heel gericht. Anders zou het te vrijblijvend zijn en focus verliezen.”

Met Nakazaki koos hij echter voor een andere aanpak. “Het was een bijzonder traject met Mayumi. We hielden inspiratie-ontmoetingen; op een groot wit vel dat we op de tafel legden, schreven we zinnetjes en termen op.” Voor hemzelf was dat ook nuttig. Het inspireerde hem ook weer naar iets te zoeken en dingen te bekijken, zodat hij die kon doorsturen naar Mayumi.

De mensen die Appel begeleidt, komen vaak uit een andere omgeving dan hij gewend is. Ze hebben geen filmacademie gedaan, maar zijn bijvoorbeeld kunststudenten. Ze denken anders, vooral over vorm. Daardoor moet hij ook anders gaan denken. “Juist omdat ik niet met ze samenwerk en van buitenaf kom, werkt het heel goed.”

Nieuwe deuren openen

Voor Nakazaki, meer gericht op fictie en beeldende kunst, was de documentairemaker een bewuste keuze. “Als je begint als kunstenaar ben je op zoek naar manieren waarop je kunt werken. Op een gegeven moment kom je in een vast patroon. Het is heel goed als iemand dan nieuwe deuren opent. Ik bleef vaak in mijn comfortzone, John heeft dat opengebroken.”

De gesprekken met Appel zorgden bij Nakazaki voor andere input en nieuwe inzichten. “Het is heel belangrijk te brainstormen met de juiste persoon. Niet een vriend of een docent, maar een ervaren collega die druk is met zijn eigen projecten. Omdat hij zo ervaren en open is, kan John goed luisteren naar wat je denkt en wat je wilt doen. Hij ziet dingen op een andere manier, zoals alleen een filmmaker zou kunnen.”

Tijdens het traject is gericht gewerkt aan de artistiek-inhoudelijke ontwikkeling van haar werk. Appel: “Ze weet nu veel beter hoe ze haar gedachten kan trechteren en op nieuwe ideeën kan komen.” Eén daarvan is Nakazaki nu aan het uitwerken tot een nieuw project. “Als kunstenaar moet je altijd blijven zoeken naar iets wat je nog niet kent. Anders ben je alleen aan het produceren en maak je geen kunst meer.”

Ook geïnteresseerd in een mentoringtraject? Bekijk alle mentoren waarmee wij samenwerken en neem contact op met Christine.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht