Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Sarah Grothus volgde twee mentoringtrajecten

Maar liefst twee keer heeft kunstenares Sarah Grothus een mentoringtraject gevolgd. Eerst bij een kunstenaar, later met een curator. Twee verschillende ervaringen, maar allebei hebben ze haar enorm geholpen. "Zo’n traject is een unieke mogelijkheid voor jonge kunstenaars, ik zou het iedereen aanraden."

Grothus, van oorsprong Duits maar wonend en werkend in Enschede, was drie jaar bezig voor zichzelf als kunstschilder, toen ze behoefte kreeg aan input van iemand anders. "Ik wilde met een professional spreken die ervaring had in de kunstwereld." Haar keuze: een mentoringtraject via Cultuur+Ondernemen.

Voor het traject kunnen deelnemers hun eigen mentor kiezen. Grothus ging voor David Bade, ook een kunstenaar. "Allebei schilderen en tekenen we." Daarnaast maakt Bade installaties en sculpturen. Een ervaren collega, met wie ze ideeën kon uitwisselen - dat was haar motivatie achter de keus voor Bade.

Match
Het bleek een goede match. Uiteindelijk heeft Grothus in totaal meer dan twee jaar contact gehad met hem voor het mentoringtraject. Veel over de e-mail, maar ook zo’n vijf keer in real life. Het is normaal dat mentoren voor de eerste afspraak langskomen in het atelier van de mentee, maar Grothus mocht mee naar de werkplek van Bade. "Het was meer toevallig dat dat gebeurde op de eerste afspraak, maar wel meteen erg prettig om op die manier in contact te komen." 

Wat Bade zo goed maakt als mentor? "Hij is heel sociaal en communicatief." Hun gesprekken gingen over uiteenlopende onderwerpen: inhoudelijk over hun kunst, over organisatorische vragen, maar ook over privézaken. "Omdat hij zich zo openstelde, voelde het voor mij prettig ook te delen waar ik mee zat. Het was echt spiegelen, ervaringen uitwisselen." Grothus ging niet met een concrete vraag het mentoringtraject in. Wat ze eruit heeft gehaald, is vooral meer zelfvertrouwen als kunstenaar. "Ik durf nu veel meer."

Intensief
Bij haar tweede traject, dat via het mentoringprogramma 'Werkbijdrage Jong Talent' (een samenwerking tussen Cultuur+Ondernemen en het Mondriaan Fonds) liep, was dat anders. Ze had concreet hulp nodig bij het opzetten van een tentoonstelling, dus was de keuze voor een curator als mentor snel gemaakt. Een curator, werkzaam bij Het Domein in Sittard, hielp haar bij de expositie. Een heel andere ervaring: veel gerichter én sneller. "Dit traject was heel intensief, en afgerond binnen een half jaar." Beide mentoringtrajecten hebben Grothus duidelijk verder geholpen als kunstenaar. "Het was heel nuttig om iemand te hebben die met afstand naar mijn werk kon kijken. Zo’n kritische, scherpe en frisse blik kun je echt gebruiken als zelfstandig werkende kunstenaar. Het brengt je verder."  

Ook geïnteresseerd in een mentoringtraject? Bekijk alle mentoren waarmee wij samenwerken en neem contact op met Christine.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht