Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Medewerkers Nationale Opera en Ballet volgden trainingen bij De Baak

Bij de Nationale Opera en Ballet zijn ze blij met de samenwerking die Cultuur+Ondernemen heeft met opleidingsinstituut De Baak. Zo nu en dan kan een werknemer tegen sterk gereduceerd tarief deelnemen aan een training. "Van grote toegevoegde waarde", noemt P&O-adviseur Joke Manson de opleidingen voor haar collega’s. En "confronterend op een goede manier", zo omschrijft Harm-Jan Keizer, specialist nieuwe media, de training die hij volgde.

"Normaal zijn de opleidingen bij De Baak voor ons onbetaalbaar", vertelt Joke Manson, P&O-adviseur bij de Nationale Opera en Ballet. "Op deze manier kunnen we er toch met enige regelmaat gebruik van maken." En dat is prettig, want ze ziet duidelijk de toegevoegde waarde voor haar werknemers. "Niet dat er meteen veel verandert in de dagelijkse praktijk, dat iemand de week na de training plots helemaal anders functioneert. Maar zo’n opleiding geeft een nieuw referentiekader, nieuwe motivatie voor een medewerker."

Complete trainingen

Wat er dan zo bijzonder is aan De Baak? Manson: "Het zijn complete trainingen, die het eigen handelen onder de loep nemen. Je leert niet zozeer een trucje, maar moet echt bij jezelf komen." Ze spreekt uit ervaring: zo’n vijf jaar geleden volgde ze zelf een training voor HR-managers. "Die was niet zo heel intensief als je soms hoort. Geen huilbuien en dergelijke. Wel een solide theoretische basis, die op een creatieve manier werd vertaald, waardoor ik me overtuigend kon invoelen in de bedoelingen van de trainers."

Mensen van allerlei functies binnen de Nationale Opera en Ballet volgen, wanneer mogelijk, de trainingen. En zijn daar onverdeeld positief over, vertelt Manson. "Neem bijvoorbeeld ons hoofd belichting. Hij heeft hier zijn hele loopbaan doorlopen, een echte theaterman. Kwam bij De Baak ineens terecht tussen mensen uit de banken- en verzekeringssector. Om te horen over hun werkmotivatie, die heel anders was dan de zijne, was voor hem echt een eye opener."

Ook Harm-Jan Keizer, specialist nieuwe media, die eind 2015 een opleiding Informele Leider volgde, is tevreden over zijn ervaring. Hij noemt de training "confronterend op een goede manier. Je leert geen theorieën of tips, maar het gaat over wie je bent, wat je uitstraalt, waar je gedrag vandaan komt. Heel psychologisch en reflectief dus."

Aanrader

De trainingen van De Baak focussen op leiderschap. Betekent dat dat ze alleen zinnig zijn voor mensen in een leidinggevende functie? Niet volgens Keizer. "Ik kan het iedereen aanraden, ook mensen die geen ambitie hebben om leiding te geven. Wat ik heb geleerd, is nuttig voor iedereen in een sociaal beroep, die veel moet samenwerken en andere mensen nodig heeft."

Dankzij de opleiding heeft Keizer meer inzicht gekregen in hoe hij overkomt op anderen, en hoe hij dat kan inzetten om collega’s mee te krijgen voor zijn projecten. "Ik kreeg van andere cursisten te horen dat ik zo enthousiast ben, een positieve energie heb die aanstekelijk is. Daar was ik me nooit van bewust. Nu heb ik meer vertrouwen in mijn eigen krachten, en dat geeft me rust." Bovendien hoort hij het terug van andere collega’s: "Ik krijg sneller groen licht, omdat ik nu overtuigender kan communiceren. Mensen zeggen dat ik echt op dreef ben."

Ook geïnteresseerd in een opleiding via De Baak?
Neem dan contact op met Ben.

© Jacob Surland

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht