Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kennisplatform voor ondernemerschap in de cultuursector.
Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek

Ondersteund door Brabantse Cultuurlening

Schilder Roger Braun bouwde een atelier aan huis

Roger Braun (1972) groeide op in het voormalig mijnwerkersdorpje Eygelshoven. Zijn familie werkte daar drie generaties lang in de mijnbouw. Die achtergrond is zichtbaar in zijn schilderijen. Dankzij een Cultuurlening kon hij een atelier aan huis bouwen.

Ik was overtuigd van mijn ondernemingsplan en durfde de stap te zetten om een lening aan te gaan

Roger schildert op een hedendaags realistische wijze, maar geeft daarbij niet de visuele werkelijkheid weer. Het gaat bij zijn kunst vooral om de beleving van schoonheid en de interpretatie van het beeld.

Om zoveel mogelijk tijd aan zijn schilderwerk te kunnen besteden, heeft Roger ervoor gekozen zijn pr en verkoop uit handen te geven aan Galerie Lieve Hemel in Amsterdam. "De samenwerking neemt mij zorgen uit handen en draagt bij aan mijn naamsbekendheid. Wanneer je hard werkt om je eigen stijl te ontwikkelen, is de volgende stap dat je commercieel durft te denken en de kunstmarkt gaat verkennen", aldus Roger.

In 2010 begon Roger met de bouw van een atelier op zijn eigen erf. Een grote schuur moest dienst doen als werkruimte, lesruimte, tentoonstellingsruimte en als ruimte om kruisbestuivingen tussen kunstenaars te laten ontstaan. Jaren bouwde Roger aan het atelier en investeerde tijd en geld op eigen kracht. "In 2014 kon ik door familieomstandigheden geen grote sprongen maken in mijn beroepspraktijk. Door deze onderbreking had ik extra financiële middelen nodig voor een doorstart. Subsidie werkt voor mij niet, dat voelt als een loterij. Ik was overtuigd van mijn ondernemingsplan en durfde de stap te zetten om een lening aan te gaan."

Met de ondersteuning van Cultuur+Ondernemen en de Brabantse Cultuurlening van Fonds Cultuur+Financiering en het Bkkc (Brabants kenniscentrum kunst en cultuur), bouwde Roger zijn atelier aan huis. De opening vond plaats op 29 mei 2016. "Mijn volgende uitdaging wordt het geven van masterclasses en een grote lang gekoesterde droom is het exposeren van mijn werk in New York."

Roger wil startende kunstenaars het volgende meegeven: "Laat je gezicht zien, wees niet bang voor afwijzingen en durf groot te denken."

Meer weten?
Wil jij net als Roger je mogelijkheden vergroten door een lening? Bekijk dan eens onze leningproducten of neem contact op met Renate

Wie een Cultuurlening verkrijgt van Fonds Cultuur+Financiering, moet die ook weer terugbetalen. Het Fonds Cultuur+Financiering beoordeelt elke aanvraag na een zorgvuldige afweging. Cultuur+Ondernemen adviseert, maar is niet verantwoordelijk voor de toekenning of afwijzingsbesluiten van het Fonds.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht